Componist Reza Namavar ontvangt de Willem Breuker Prijs

Op 4 november 2017 wordt in het BIMHUIS te Amsterdam de eerste Willem Breuker Prijs uitgereikt aan componist Reza Namavar.

De tweejaarlijkse Willem Breukerprijs is bestemd voor iemand in wiens of wier werk de karakteristieke kenmerken van het werk van Willem Breuker naar voren komen.

Willem Breuker (1944-2010) was de oprichter van het Willem Breuker Kollektief. Hij was componist, saxofonist en klarinettist in dit orkest dat 35 jaar over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van platenmaatschappij BV Haast, een label voor alle soorten muziek die Breuker serieus nam maar waarvoor commerciële labels geen interesse toonden en hij organiseerde decennialang het festival Klap op de Vuurpijl, voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek.

Uit het juryrapport: Reza Namavar (Amstelveen1980) is een dwarsligger en daarin een duidelijke representant van wat Nederlandse hedendaagse muziek anders maakt. In die dwarsliggerij is hij verwant aan de naamgever van de Willem Breuker Prijs. Zijn idioom onderscheidt zich door de ruimte die het inneemt om de absurdistische kanten van ons leven en de wereld te belichten.

Vera Beths, Gerard Bouwhuis en anderen zullen werken van Reza Namavar uitvoeren.

De prijs bestaat uit €15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers en zal op deze feestelijke uitreiking worden overhandigd door Olga Zuiderhoek.

Meer informatie over Reza Namavar www.rezanamavar.com

Meer informatie over Willem Breuker zie www.willembreuker.com

Reserveren zie www.bimhuis.nl