Foto:Maarten Nauw

Foto:Eduardus Lee

Amsterdam, 1 september 2022

De Willem Breuker Prijs 2022 voor duo Maarten Ornstein – Mike Fentross en Diamanda La Berge Dramm

De Willem Breukerprijs wordt op vrijdag 4 november 2022 in het BIMhuis uitgereikt tijdens een concert van het duo Maarten Ornstein-Mike Fentross en Diamanda La Berge Dramm.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers en zal aan de laureaten worden overhandigd door Olga Zuiderhoek.

Het bestuur van de Stichting Willem Breuker zag met lede ogen aan hoe musici in coronatijd gedwongen waren hun optredens te beperken of af te zeggen. Met als gevolg dat in 2021 geen Breukerprijs kon worden uitgereikt. Het bestuur heeft besloten om in 2022 bij wijze van inhaalslag twee gelijkwaardige prijzen uit te reiken, een voor het duo Maarten Ornstein-Mike Fentross en een voor Diamanda La Berge Dramm.

Willem Breuker (1944-2010) leverde met alles wat hij deed een bijdrage aan een nieuw muzieklandschap: hij was componist, saxofonist en klarinettist; hij richtte het Willem Breuker Kollektief op waarmee hij vijfendertig jaar over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van platenmaatschappij BV Haast, een label voor alle soorten muziek die Breuker serieus nam maar waarvoor commerciële labels geen interesse toonden, en hij organiseerde decennialang het festival Klap op de Vuurpijl voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek.

De tweejaarlijkse Willem Breuker Prijs is bestemd voor iemand die verwantschap toont met de grenzen verleggende en inventieve manier van werken van Willem Breuker. Dat kan iemand zijn die muziek schrijft en/of uitvoert, een programmeur, een organisator of producer van niet-commerciële muziek, of iemand die deze kwaliteiten in één persoon verenigt.

Uit het juryrapport:
“Het duo Maarten Ornstein-Mike Fentross weet het traditionele in de eigen tijd te plaatsen door oude en nieuwe muziekculturen uit verschillende delen van de wereld subtiel te mengen. Zij stapelen verrassing op verrassing en verkennen de grenzen tussen West-Europese klassieke muziek, Baltische folklore en improvisatie.”
“Voor Diamanda La Berge Dramm is het vanzelfsprekend om naast haar vioolspel talloze andere expressiemiddelen te gebruiken om eigen fysieke emoties te vertalen in muziek. Ze is een authentieke verschijning in het instrumentale domein waarin ze een voorbeeldfunctie heeft waar het gaat om het gebruik van het instrument als middel en niet als doel.”

De jury van de Willem Breuker Prijs 2022 bestaat uit:
Rien de Reede (voorzitter)
Claron McFadden
Neil van der Linden

Amsterdam, 13 september 2019
Nora Mulder ontvangt de Willem Breuker Prijs

Op 4 november 2019 wordt in het BIMHUIS in Amsterdam de Willem Breuker Prijs uitgereikt aan muzikant Nora Mulder

De tweejaarlijkse Willem Breuker Prijs is bestemd voor iemand in wiens werk of wier werk karakteristieke kenmerken van het werk van Willem Breuker naar voren komen.

Uit het juryrapport: ’Hoewel de term ’uitvoerend musicus’ op haar van toepassing is, schiet deze volledig tekort om haar creatieve geest pur sang, improvisator en begenadigd pianist doeltreffend te karakteriseren. Ze is een eigenzinnige maker die een veelvoud aan nauwelijks te beschrijven muzikale activiteiten en kwaliteiten ontplooit.’
Nora Mulder zal samen met haar ensembles Picatrix, 7090 en Ensemble Extra Ordinaire optreden. In het Atrium van het Muziekgebouw staat op 4 november haar installatie ’ABSTRACTIEPARK7090′.

De prijs bestaat uit 15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers en zal aan de laureaat worden overhandigd door Olga Zuiderhoek.

De jury van de Willem Breuker Prijs 2019 bestaat uit:
Rien de Reede(voorzitter), Mayke Nas, Bert Palinckx.

Informatie over Nora Mulder en de genoemde ensembles www.noramulder.nl
Meer informatie over de prijsuitreiking, binnenkort op www.bimhuis.nl

Componist Reza Namavar ontvangt de Willem Breuker Prijs

Op 4 november 2017 wordt in het BIMHUIS te Amsterdam de eerste Willem Breuker Prijs uitgereikt aan componist Reza Namavar.

De tweejaarlijkse Willem Breukerprijs is bestemd voor iemand in wiens of wier werk de karakteristieke kenmerken van het werk van Willem Breuker naar voren komen.

Willem Breuker (1944-2010) was de oprichter van het Willem Breuker Kollektief. Hij was componist, saxofonist en klarinettist in dit orkest dat 35 jaar over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van platenmaatschappij BV Haast, een label voor alle soorten muziek die Breuker serieus nam maar waarvoor commerciële labels geen interesse toonden en hij organiseerde decennialang het festival Klap op de Vuurpijl, voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek.

Uit het juryrapport: Reza Namavar (Amstelveen1980) is een dwarsligger en daarin een duidelijke representant van wat Nederlandse hedendaagse muziek anders maakt. In die dwarsliggerij is hij verwant aan de naamgever van de Willem Breuker Prijs. Zijn idioom onderscheidt zich door de ruimte die het inneemt om de absurdistische kanten van ons leven en de wereld te belichten.

Vera Beths, Gerard Bouwhuis en anderen zullen werken van Reza Namavar uitvoeren.

De prijs bestaat uit €15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers en zal op deze feestelijke uitreiking worden overhandigd door Olga Zuiderhoek.

Meer informatie over Reza Namavar www.rezanamavar.com

Meer informatie over Willem Breuker zie www.willembreuker.com

Reserveren zie www.bimhuis.nl