Foto:Maarten Nauw

Foto:Eduardus Lee

Amsterdam, 1 september 2022

De Willem Breuker Prijs 2022 voor duo Maarten Ornstein – Mike Fentross en Diamanda La Berge Dramm

De Willem Breukerprijs wordt op vrijdag 4 november 2022 in het BIMhuis uitgereikt tijdens een concert van het duo Maarten Ornstein-Mike Fentross en Diamanda La Berge Dramm.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers en zal aan de laureaten worden overhandigd door Olga Zuiderhoek.

Het bestuur van de Stichting Willem Breuker zag met lede ogen aan hoe musici in coronatijd gedwongen waren hun optredens te beperken of af te zeggen. Met als gevolg dat in 2021 geen Breukerprijs kon worden uitgereikt. Het bestuur heeft besloten om in 2022 bij wijze van inhaalslag twee gelijkwaardige prijzen uit te reiken, een voor het duo Maarten Ornstein-Mike Fentross en een voor Diamanda La Berge Dramm.

Willem Breuker (1944-2010) leverde met alles wat hij deed een bijdrage aan een nieuw muzieklandschap: hij was componist, saxofonist en klarinettist; hij richtte het Willem Breuker Kollektief op waarmee hij vijfendertig jaar over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van platenmaatschappij BV Haast, een label voor alle soorten muziek die Breuker serieus nam maar waarvoor commerciële labels geen interesse toonden, en hij organiseerde decennialang het festival Klap op de Vuurpijl voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek.

De tweejaarlijkse Willem Breuker Prijs is bestemd voor iemand die verwantschap toont met de grenzen verleggende en inventieve manier van werken van Willem Breuker. Dat kan iemand zijn die muziek schrijft en/of uitvoert, een programmeur, een organisator of producer van niet-commerciële muziek, of iemand die deze kwaliteiten in één persoon verenigt.

Uit het juryrapport:
“Het duo Maarten Ornstein-Mike Fentross weet het traditionele in de eigen tijd te plaatsen door oude en nieuwe muziekculturen uit verschillende delen van de wereld subtiel te mengen. Zij stapelen verrassing op verrassing en verkennen de grenzen tussen West-Europese klassieke muziek, Baltische folklore en improvisatie.”
“Voor Diamanda La Berge Dramm is het vanzelfsprekend om naast haar vioolspel talloze andere expressiemiddelen te gebruiken om eigen fysieke emoties te vertalen in muziek. Ze is een authentieke verschijning in het instrumentale domein waarin ze een voorbeeldfunctie heeft waar het gaat om het gebruik van het instrument als middel en niet als doel.”

De jury van de Willem Breuker Prijs 2022 bestaat uit:
Rien de Reede (voorzitter)
Claron McFadden
Neil van der Linden

Nora Mulder ontvangt de Willem Breuker Prijs.
Op 4 november 2019 wordt in het BIMHUIS de tweede Willem Breuker Prijs uitgereikt aan ‘pianist · improviser · fabricator’ Nora Mulder.
Zij zal samen met haar ensembles Picatrix, 7090 en Ensemble Extra Ordinaire optreden.
In het Atrium van het Muziekgebouw staat op 4 november haar installatie ’ABSTRACTIEPARK7090′.
Aanvang 20.30 uur.

’De tweejaarlijkse Willem Breukerprijs is bestemd voor iemand in wiens of wier werk de karakteristieke kenmerken van het werk van Willem Breuker naar voren komen.

Uit het juryrapport: Hoewel de term ’uitvoerend musicus’ op haar van toepassing is, schiet deze volledig tekort om haar creatieve geest pur sang, improvisator en begenadigd pianist doeltreffend te karakteriseren. Ze is een eigenzinnige maker die een veelvoud aan nauwelijks te beschrijven muzikale activiteiten en kwaliteiten ontplooit.

FAUST – Nieuw Kollektief plays WIllem Breuker
zo 15 sept. 20:30 uur West Beach (Film) Festival
za 21 sept. 21:00 uur Het Ketel Huis
ma 30 sept. 20:30 uur Paradiso
Free access, Paradiso (reservation) 1 euro

FAUST
Music by Willem Breuker / Ensemble Klang I Friday 8 Marchi 21:15
Faust I F.W.Murnau I Germany, 1926
Mobilizing the full resources of the UFA Studios, F.W. Mumau (Nosferatu, Sunrise) orchestrated a colossal adaptation of Goethe’s Faust that ranks alongside Fritz Lang’s Metropolis as the greatest achievement of the German silent cinema. Gos ta Ekman stars as the titular alchemist who, struggling with his faith amidst a devastating plague, is offered the power to cure and the gift of youth – in exchange for his soul. As the diabolical Mephisto, Emil Jannings (The Last Laugh) delivers a performance of operatic scale and intensity, by turns charming, comical, and horrific.

do 17 t/m za 19 mei – 2018 – 20.30u – Ostade A’dam
Zo beleven we Baal, een compositie van Chiel Meijering gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Bertott Brecht, gespeeld door Jeroen van Venrooij en in de regie van Xander Straat. Ook horen we het onstuimige De Verdubbelaar van grootheid Willem Breuker en een gloednieuw werk van Bernard Hunnekink. Als laatste maakt de ereprijs toch nog een uitstapje naar het buitenland met Tasse/maker van YCM-laureaat Ali Can Puskulcu. Bestel nu uw kaarten voor deze overdadige, provocerende voorstelling!

Componist Reza Namavar ontvangt de Willem Breuker Prijs

Op 4 november 2017 wordt in het BIMHUIS te Amsterdam de eerste Willem Breuker Prijs uitgereikt aan componist Reza Namavar.

De tweejaarlijkse Willem Breukerprijs is bestemd voor iemand in wiens of wier werk de karakteristieke kenmerken van het werk van Willem Breuker naar voren komen.

Uit het juryrapport: Reza Namavar (Amstelveen1980) is een dwarsligger en daarin een duidelijke representant van wat Nederlandse hedendaagse muziek anders maakt. In die dwarsliggerij is hij verwant aan de naamgever van de Willem Breuker Prijs. Zijn idioom onderscheidt zich door de ruimte die het inneemt om de absurdistische kanten van ons leven en de wereld te belichten.

Holland Festival 2017
Concert “Weeshuis van de Nederlandse muziek”
22 juni in Splendor, Amsterdam.

Willem Breuker (1944-2010)
Aah Jonge Eéj (1981)
Holland Festival 1981 (wereldpremière)

Maarten Bon (1933-2003)
Boréal II (1981)
Holland Festival 1981 (wereldpremière)

Talkshow: David Dramm, Olga Zuiderhoek, David Kweksilber

programma/2017/weeshuis-van-het-holland-festival

Sat 6 February 2016

David Kweksilber Big Band: Breuker Vuur