Faust (A Silent Movie (1926) – F.W. Murnau)
Het verhaal begint met een weddenschap tussen Mephisto (de duivel) en een engel om de heerschappij op Aarde. Mephisto beweert dat hij de ziel van de oude alchemist Faust kan bederven. En dit zal hij ook proberen.
Hij begint met het verspreiden van de pest in de stad waar Faust leeft. Faust, die maar geen oplossing kan vinden voor de ziekte, keert zich wanhopig af van God en via een mysterieus boek verkoopt hij zijn ziel aan de duivel in ruil voor een oplossing. Faust gebruikt zijn nieuwe krachten eerst alleen maar om de mensen in zijn stad te helpen, maar nadat de stedelingen hem uitjouwen omdat hij geen kruis kan aankijken, beginnen zijn wensen steeds egoïstischer te worden. Satan geeft Faust zijn jeugd terug en schenkt hem een koninkrijk, maar Faust wordt verliefd op een gewoon meisje en schenkt haar een kind. Ondertussen heeft Satan de broer van het meisje vermoord en men geeft Faust de schuld hiervan. Het meisje en haar baby komen kort hierna in een sneeuwstorm terecht waar het kind in sterft. Het meisje wordt beschuldigd van moord en belandt op de brandstapel. Als Faust hiervan hoort smeekt hij Satan om hulp, die hij niet krijgt.
Faust, die ondertussen ook zijn jeugd verloren heeft, springt op de brandstapel bij zijn geliefde als die juist is begonnen te branden. Het meisje herkent hem in zijn jeugdige vorm en samen sterven ze op de brandstapel.
Ondertussen toont de engel aan Satan dat hij de weddenschap heeft verloren want liefde triomfeert boven alles.

Friedrich Wilhelm Murnau 1888 –1931was een Duits filmregisseur die wereldberoemd werd als maker van expressionistische films. Dit waren geluidloze speelfilms die in de jaren 20 in Duitsland gemaakt werden en waarbij de emoties van de personages door de vormgeving werden uitgebeeld.
Hij behoorde samen met Fritz Lang, Robert Wiene en Ernst Lubitsch tot de belangrijkste vooroorlogse filmmakers van Duitsland. Daarna vertrok hij naar Hollywood waar hij nog twee speelfilms maakte voordat hij in 1931 bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

Credits
Gösta Ekman – Faust
Emil Jannings – Mephisto
Camilla Horn – Gretchen
Frida Richard – Gretchen’s mother
William Dieterle – Valentin, Gretchen’s brother
Yvette Guilbert – Marthe Schwerdtlein, Gretchen’s aunt
Eric Barclay – Duke of Parma
Hanna Ralph – Duchess of Parma
Werner Fuetterer – Archangel

Film Director – Friedrich Wilhelm Murnau
Scenario – Hans Kyser
Cameraman – Carl Hoffman
Art Direction – Robert Herlth, Wolfgang Röhrig

Music by – Willem Breuker
Ensemble – Willem Breuker Kollektief

Conductor – Leonard van Goudoever

Soprano Saxophone, Alto Saxophone – Willem Breuker
Alto Saxophone, Harmonica – Hermine Deurloo
Tenor Saxophone – Maarten van Norden
Trombone – Andy Bruce
Trombone, Tuba – Bernard Hunnekink
Trumpet – Andy Altenfelder
Trumpet – George Pancras
Piano, Synthesizer – Henk de Jonge
Double Bass – Arjen Gorter
Percussion – Rob Verdurmen

Recorded By, Mixed By – Paul Pouwer
Music recorded and mixed 2005 at Powersound Studios, Amsterdam, The Netherlands, 2005
Label: BV Haast Records – DVD 0705
DVD Production – BVHaast Records, Swaan Produkties